top of page
Szerző képeMARIKA

Virágvasárnap


2023 ápr. 2. - Virágvasárnap a nagyhét ünnepélyes megnyitása.


Virágvasárnap a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja és egyben a nagyhét kezdete. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház


Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe a húsvét előtti vasárnap. Már a 7. század óta pálmát szenteltek ezen a napon. Nálunk ezt a barka helyettesíti.




A virágvasárnapi barkaszentelés egyházi eredetű népszokás ugyan, de a szentelt barkát felhasználták rontás ellen, gyógyításra, mennydörgés, villámlás elhárítására.


A húsvéti ünnepkörben, így virágvasárnap is szokás volt, hogy a lányok – esetleg a legényekkel együtt – a tavasz behozatalának jelképeként zöld ágakkal, énekszóval vonultak végig a falu utcáin. A beregi Tiszaháton a század elején még szokás volt a virágvasárnapi zöldágazás. Az eladósorú lányok felpántlikázott nagy zöld ággal, énekelve mentek végig a falu utcáin.


Virágvasárnap ünnepli az egyház Jézusnak szamáron való diadalmas jeruzsálemi bevonulását: sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták.


Gyermekként a nagymamával részt vettünk az ünnepi körmeneten, barkát szentelt a tisztelendő úr.


A barkát következő évben elégették és a hamuját hamvazó szerdán a homlokunkra felrajzolt kereszt jelezte porból lettünk, porrá válunk.


A virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka. Az Egyház kifejezi hitét, miszerint a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be elhozva számunkra a megváltást.


"A magyar népszokáskincsben a virágvasárnaphoz kapcsolódott többek közt a barkaszentelés, a „Bújj, bújj, zöld ág” kezdetű játék, vagy a palóc kiszehajtás és a villőzés.


A menyecskének öltöztetett szalmabábot, a kiszét, lányok vitték énekszóval végig a falun, majd levetkőztették és vízbe vetették vagy elégették, így szabadultak meg a téltől és a betegségektől.


A villőzés során feldíszített fűzfaágakkal járták végig a lányok a házakat, ahol a gazdasszonyok egy-egy gallyat törtek, s azzal veregették meg a lányokat, hogy mind férjhez menjenek."


Bújj,bújj,zöld ág,
Zöld levelecske,
Nyitva van az aranykapu,
Csak bújjatok rajta.
Nyisd ki rózsám
Kapudat,kapudat,
Hadd kerüljem
Váradat,váradat
Szita,szita péntek,
Szerelem csütörtök,
Dobszerda.

Nyugodt sz ünnepvárást kívánok Mindenkinek! Csendesedjünk le.



17 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page