top of page
Szerző képeMARIKA

Tavaszi fáradtság


Veled is előfordult már, hogy reggel úgy érezted, fáradtabb vagy, mint amikor lefeküdtél? Az úgynevezett tavaszi fáradság több embert érint, mint gondolnád. Mutatjuk, mit tehetsz ellene.


Minden tizedik ember szenved kisebb-nagyobb mértékű tavaszi gyengeségtől. Ez az állapot jellemzően a téli időszak után, az enyhébb idő érkezésével jelenik meg. Ekkor a mindennapi tevékenységünkre a fáradtság, a kimerültség, a lehangoltság és az energia hiánya jellemző. A tavaszi fáradtság okozója a sejtplazmában a csökkent béta-endorfin szint, amely szabályozza a jó közérzetünkért felelős összetett rendszert.


A tavaszi fáradtság kialakulásának okai a következők:


Télen csökken a napsütéses órák száma, gyengül a napsütés ereje, ezáltal csökken a szervezetünk D-vitamin tartalma és romlik a kedélyállapotunk. Tudományosan igazolták, hogy az északi népeknél gyakoribb a depresszió előfordulása, mint a napsütötte déli országok lakóinál. Ezt az állapotot a szerotonin (boldogsághormonnak is hívják) hiánya okozza, mivel télen kevés a napsütés, és csak a tavaszi napfény hatására fokozatosan indul be a termelődése. Viszont a fényhiány a melatonin nevű hormon (alvási hormon) képződését fokozza, így nyújtva meg télen az alvással töltött időnket. Az időjárás hidegre fordul, kevés időt töltünk a szabadban, nem szívesen mozdulunk ki, szabadidőnk nagy részét is bent töltjük a meleg lakásban.


Szinte természetes, hogy télen a táplálkozásunk is megváltozik: zsírosabb, energia dúsabb lesz, jóval kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt eszünk. A táplálóbb ételek fogyasztása télen kívánatos, mert tartalékokat halmozunk fel a hideg leküzdésére, de tavasszal a szervezetet ez már megterheli, lassúvá és álmataggá tesz bennünket.


Tavasszal az időjárás gyorsan megváltozik, szeszélyessé válik. A hideg- és melegfrontok váltogatják egymást a frontérzékenyeket nem kímélve, de a frontra nem érzékenyek is gyakran megérzik a hirtelen változásokat. Öltözködni is nehezebb, sokszor túl vagy alul öltözünk, teret adva a megfázásoknak és a rossz közérzetnek.


Milyen megoldások vannak a tavaszi fáradtság elkerülésére?


Természetesen a legfontosabb a megelőzés. Tartózkodjunk minél többet friss levegőn, sétáljunk sokat a szabadban! Télen se hanyagoljuk el a testmozgást! Válasszunk kint űzhető téli téli sportokat, örömet okoznak és energiával töltik a szervezetet! A sportolás stresszoldó hatású, fokozza a szervezet szerotonintermelését. A mozgás során endorfinok is felszabadulnak, ezek okozzák a jó közérzetet.


Kétféle tavaszi fáradtság létezik :


Fizikai eredetű: megnyilvánulása, hogy a test erőtlen, kimerült.


Idegi eredetű: megnyilvánulása, hogy a szellemi aktivitás (gondolkodás, koncentráció, figyelem, reakcióidő) csökken.


A tavaszi fáradság tünetei:


  • fejfájás

  • megmagyarázhatatlan szomorúság

  • ingerlékenység

  • étvágytalanság

  • feledékenység

  • a vérnyomás csökkenés

  • fejfájás

  • rossz közérzet

  • izomgyengeség

  • fáradtság

Mit tehetsz, ha rád tört a tavaszi fáradtság?


  • aludj eleget

  • végezz relaxációs gyakorlatokat

  • fontos a testmozgás: irány, ki a szabadba!

  • figyelj oda a megfelelő összetételű táplálkozásra, válassz energiában gazdag élelmiszereket (pl. datolya, dió, banán, bab, tészta, csokoládé)

A tavaszi böjti időszak jó lehetőséget nyújt egy alapos méregtelenítésre. A tél során felhalmozott méreganyagoktól minél előbb szabaduljunk meg, így elkerülhető a tavaszi fáradtság kialakulása. A böjt alatt igyunk sok folyadékot (ásványvizet, gyümölcs- és zöldségleveket), napi 1,5-2 liter mennyiségben.


Közérzetünket és ellenálló-képességünket javíthatja a reggeli hideg vizes zuhanyzás meleggel váltogatva, és persze felfrissíti a szervezetet, elűzi a fáradtságot.


A lelkünket is gondozzuk jobban tavasszal: próbáljunk pozitívan gondolkozni! Nevessünk többet, hallgassunk kellemes zenéket, olvassunk tartalmas, de szórakoztató könyveket! A művészetnek gyógyító ereje van. Szánjunk több időt magunkra! Igyunk elég folyadékot!

Kell a D vitamin a szervezetünknek! Ölelj meg egy fát.Kell az energia!



2 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page