top of page

Ostara ünnepe

Ostara ünnepe

Ostara ősi kelta ünnep. Március 21-én beköszönt a csillagászati tavasz, ezen a napon van a TAVASZI NAPÉJEGYENLŐSÉG.


A természet felébred téli álmából 21-én egyenlő a nap és az éjszaka. Volt Európában egy tavasz-istennő, akit a szászok Ostarának neveztek. Az ő ünnepe volt a tavaszi napéjegyenlőség körüli Húsvét, vagyis Easter.


Bár Ostaráról nem sokat lehet tudni a történelmi feljegyzések alapján, a modern pogányok általában március 21-e körül szokták megünnepelni a tavasz ünnepet, és Ostara szimbolikáját helyezik ilyenkor a középpontba. Egyes kutatók szerint Ostara nem más, mint a skandináv Frigg vagy Freya istennő angolszász megfelelője, de igazából Ostara sokkal inkább rendelkezik a termékenység-istennő tulajdonságaival.


Ostara hiedelem világához szervesen hozzátartozik a nyúl mint jelkép, vélhetően a szaporaság és a tavasz kapcsolata miatt, valamint a tojás, mint az új élet megtestesülése. A pogány ünnepléshez kapcsolódott a tűzgyújtás, továbbá a tojásfestés, mint ünnepi tevékenység, ami mára a húsvét ünnepkörének lett fontos része.


Természetesen nem csak a boszorkányok, hanem a wiccák és bárki más ünnepe is lehet a tavaszi napéjegyenlőség, az Ostara. Ez az ősi ünnep a tavasz első napja és Jézushoz nem sok köze van, de a tavasz, a fény, a termékenység istennőjéhez igen. A fákat, az újjáéledő természetet, a tavaszt ünneplik.Legfőbb jelképe – bármily meglepő – a nyúl, ami szaporasága lévén az új életet, a megújulást jelenti és hozza el.


Készüljünk erre a szép ünnepre közösen. Március 21-én délután 16 órai kezdettel megemlékezünk. A Jósvilág REIKI Klub oldalán legyetek velem.


12 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page