top of page
Szerző képeMARIKA

Ortodox húsvét


Az Ortodox ismerőseink, barátaink.


Ortodox nagypéntek: 2023. 04. 14.

Ortodox nagyszombat: 2023. 04. 15.

Ortodox húsvétvasárnap: 2023. 04. 16.

Ortodox húsvéthétfő: 2023. 04. 17.


Köztudott, hogy a katolikus és az ortodox húsvét nem mindig esik egy időpontra. A legnagyobb különbség a két ünnep között maximum öt hét lehet. Ősi szabály szerint az Ortodox Egyházban a Húsvét nem eshet egybe a zsidó húsvéttal. Ha ugyanakkorra esne a zsidó húsvét, akkor az ortodox keresztények a Húsvét ünnepét egy héttel későbbre halasztják.


A Húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget és az azt követő első tavaszi holdtöltét követő vasárnapon ünnepli az Ortodox Egyház.


Az ortodox keresztény egyházak a hét hétig tartó böjti időszak végén Krisztus feltámadásának örömhíréről emlékeznek meg a világ minden táján.Jézus Krisztus utolsó vacsorájára, az Eucharisztia alapítására és a Getszemáni kertben történtekre emlékezik.


Az Ortodox Egyház húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget és az azt követő első tavaszi holdtölte utáni vasárnapon ünnepli, ám az eltérő számítás miatt ez gyakran nem esik egybe a nyugati kereszténység húsvétjával – ahogy az idén is történt. A görögkeleti húsvét hagyományos szabály szerint nem eshet egybe a zsidó húsvéttal (ha mégis így történne, az Ortodox Egyház egy héttel elhalasztja az ünnepet).„Senki se siránkozzék szegénysége miatt, hiszen megjelent a közösség országa! Senki se bánkódjon vétkezései miatt, hiszen bűnbocsánat kelt ki a sírból! (...) Feltámadt Krisztus és lehullottak a démonok. Feltámadt Krisztus és örvendeznek az angyalok. Feltámadt Krisztus és senki halott nincs a sírban.” (Aranyszájú Szent János – ortodox liturgikus szöveg) „Jertek, vegyetek világosságot az alkonyt nem ismerő világosságból, és dicsőítsétek Krisztust, aki

föltámadt halottaiból!” (ortodox liturgikus szöveg)


A 48 napos böjt után bőséges, és finom ételeket készítenek, mint például a túrótorta, nyúl formájú mézeskalács, tojás, bárány és a húsvéti kalács, az ortodox húsvét egyik legfontosabb étele.


Boldog ünnepet kívánunk!


5 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page