top of page
Szerző képeMARIKA

Mit szimbolizál a húsvéti tojás?


Te tudod, hogy mit szimbolizál a húsvéti tojás?


Gyermekként nagy izgalommal készültem a tojás festéshez, az iskolában is csináltuk, de otthon volt az igazi az ünnepi készülődés. Akkor fillérekért vettük a kis tasakban lévő festéket. Megfőzte a nagyi a tojásokat és amikor kihűlt kezdődött a móka.


Felnőttként figyeltem csak fel rá, mi is ennek a jelentősége.


Habár a húsvét Jézus feltámadásának ünnepe, sok szokás mégis pogány hagyományokat őriz. Ilyen a húsvéti tojás és a mögötte rejlő szimbólumrendszer is.


Az ókori egyiptomiak, perzsák, föníciaiak és hinduk mind úgy gondolták, hogy a világ teremtése egy hatalmas tojással kezdődött, így vált a tojás az új élet szimbólumává már évezredekkel ezelőtt. Mivel húsvét tavasszal van, ez az időszak eleve a megújulás ideje, amikor életre kel minden a hosszú tél után. A legtöbb nyugati nyelvben a húsvét elnevezése egy pogány istenség nevéből (Eostre) ered.


Keresztény szemszögből a tojás Jézus újjászületését szimbolizálja.


A tojás héjának befestése már az ókorban is szokás volt, így ünnepelték a tavasz eljövetelét. Gyakran használtak strucctojásokat tyúktojás helyett. Az első keresztények Mezopotámiában vették át ezt a szokást, pirosra festették a tojásokat, a szín Jézus vérét jelképezte. Általában vöröshagyma héját vagy virágszirmokat használtak festékként.


Kelet-Európában szokás viasszal motívumokat rajzolni a tojásra azok megszínezése előtt.

A húsvéti tojások elrejtését és megkeresését sokfelé űzik, de a locsolkodás piros tojásért csak nálunk megszokott.


Amerikában a Fehér Ház minden évben megrendezi a tojásgörgetést, ami a Jézus sírját elzáró kőtömb elgörgetését szimbolizálja.


A tojások mellett a nyuszik, csibék és liliomok elterjedt jelképei még az ünnepnek, valamennyi az újjászületést szimbolizálja. A húsvéti nyuszi például eredetileg a termékenység jelképe volt a nyulak gyors szaporulata miatt.


Azért nyuszit csak úgy ajándékozzunk a gyermeknek ha biztosan gondját tudjuk viselni. Inkább egy szép plüss nyuszi. Most úgyis a NYÚL ÉVE van. Csodás közös készülődést kívánok.


7 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page