top of page
  • Szerző képeMARIKA

Mit jelent az egészséges táplálkozás?


Egészséges táplálkozás

Arra igyekszik mindenki odafigyelni, hogy ne ugyanazt az ételt egye mindennap, viszont az sem mindegy, hogy mivel váltogatjuk az ételeinket.


Attól, hogy a hét mindennapján mást eszel, még nem biztos, hogy változatos lesz az étrended. Ha például valaki a sült krumplit váltogatja a hamburgerrel és a spagettivel, az semmivel sem jobb, mintha ugyanazt enné, és bár nem kell kizárni ezeket az ételeket az étrendből, mértékkel és más élelmiszerekkel kiegészítve kell fogyasztani őket. A változatos étrend kulcsa a megfelelő mennyiségű és minél többféle vitamin és tápanyag szervezetbe juttatása.


A változatos táplálkozás kéz a kézben jár az egészséges táplálkozással, amely nem csak a testi és lelki egészséget garantálja, de hozzájárul a szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzéséhez, illetve az optimális növekedéshez serdülőkorban. Az élelmiszerek rugalmas kombinációjára van szükség, amit mindenki az egyéni preferenciák figyelembevételével alakíthat ki, az a lényeg, hogy ami az egyik étkezésből kimaradt, azt pótolja a másik.


Az is fontos, hogy a különböző élelmiszereket minél többféle módon kell elkészíteni, nyersen, főzve, sütve, párolva, a tápanyag- és a vitamintartalom is változik a különböző technikák esetén.


FONTOS A VÁLTOZATOSSÁG


Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.


FIGYELJÜNK ODA AZ ÉDESSÉGFOGYASZTÁSRA


Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére


TEJTERMÉKEKRE FEL!


Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.


GYÜMÖLCSÖK MINDENEK ELŐTT


Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.


NAPI 4-5 ÉTKEZÉS JAVASOLT


Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálék mennyisége. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.


IGYUNK ELEGET!


A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható . Az alkohol káros, a szeszes italok energia felesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.


VANNAK TILTOTT ÉTELEK?


A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.


A MOZGÁS NAGYON FONTOS


A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll. Az energia- és tápanyag-felhasználásra egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.


Figyeljünk a táplálkozásunkra. A gyermekek étkezése az alapok nagyon fontosak. Sok cukorbeteg gyerek van.A megfelelő mozgás,a vitaminok,helyes kellő mennyiségű táplálkozásra van szükség.


A cikk a saját tanácsaim, gondolataim valamint a Patika magazin cikkeiből lett összeállítva.


21 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page