top of page
Szerző képeMARIKA

Meditáljunk az egészségünkért


Tanuljunk meg elengedni. Számtalan olyan dolog van az életünkben, amit vagy nem tudunk, vagy nem akarunk elengedni. Biztos neked is vannak ilyen élményeid, amik akár egy rosszul elsült beszélgetés alkalmával átéltél. Akár egy olyan valami vagy valaki után érzett vágyakozás, ami folyamatosan visszatér az életedbe és nem tudsz tőle megszabadulni, ettől frusztrált és ideges leszel. Vagy ragaszkodás a tárgyakhoz, emberekhez, ezáltal hatalmas terhet cipelünk magunkkal nap, mint nap.


Hogyan tudunk ezektől megszabadulni?


Először is ahhoz, hogy változhass, el kell engedned dolgokat. Az agy nagyon egyszerűen oldja meg a problémákat, gondolkodással, kitalálással, tervezéssel, oldja meg a helyzetet kiváltó okokat. Agyunk pörög, kattog, nehéz leállítani. Azt kell megtanítani az agyunknak, hogy nyugalomba kerüljön, ezáltal, megtörténik a változás is.


Egy 8 hetes meditációs program keretében az agyban történt változásokat mérték, vizsgálták. Kimutatták, hogy nem csak pszichológiai, hanem fiziológiai változásokat is képes elindítani az agyunk tanulásért és memóriáért felelős területei. Az agy ezen részei megnagyobbodnak, míg a stresszért, szorongásért felelős részei összezsugorodnak. Viszont ha abbahagyjuk a meditációt, ugyanúgy, mint az izmoknál is lassan visszaáll az előző állapot. Tehát ezt a sok mindent, amit beragasztottunk életünkbe, a sok frusztrációt, stresszt, amit a kényelmetlen „élmények” okoztak, meditáció gyakorlásával el tudjuk engedni.


Egyes orvosi vélemények szerint a meditáció és relaxáció gyakorlása a gyógyszeres kezelésnél jobb eredményeket hoz olyan népbetegségek kezelésében, mint a szív- és érrendszeri betegségek, vérnyomásproblémák, cukorbetegség, emésztési zavarok. Természetesen mentális problémák, stressz, depresszió, ingerültség, pánikbetegségek, fóbiák esetén is jó eredményeket lehet elérni meditáció és relaxáció gyakorlásával.


Emellett erősíti az immunrendszert, segíti a fájdalom kezelését, és súlyosabb esetekben jól kiegészíthet egy gyógyszeres, műtétes vagy akár nem.


Mi a különbség a meditáció és a relaxáció között?


Mindkettő pihenteti a testet és az elmét is, de a relaxációt általában hanyatt fekve és az egész testet teljesen ellazítva gyakoroljuk. Ilyenkor az alvás és az ébrenlét határán egyensúlyozunk, ami nagyon pihentető állapot. Maga az alvás nem mindig pihentető. Gondolj csak egy rossz álomra: ezt a tested és az elméd is stresszként élheti meg, ami álmodban történik. A relaxációban az ellenkezője történik: olyan élményeket idézünk elő, amit a test és az elme is pihentető, lazító hatású élménynek él meg.


Kezdj el tenni magadért. Minden vasárnap meditáljunk közösen a Jósvilág Online Tv-ben.


11 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page