top of page

Húsvét hétfő és a locsolkodás


Húsvét hétfő és a locsolkodás

A legények elindulnak már korán reggel, hogy meglocsolják a szerelmüket. Apukák a kisfiukkal rokoni látogatást tesznek. Ilyenkor előtte igyekeznek a legfinomabb parfümöt beszerezni. Régen kis üvegekbe lehetett venni kimondottan locsoló kölnit. Kicsit illatos volt és pár forintba került. Van ennek is történelme.


Az illatszer használat a tizennyolcadik században vált általánossá, Napóleonnak például minden héten közel három litert vittek. Perzsiában hatalmas rózsakerteket gondoztak, hogy legyen elég alapanyaguk a rózsaolajhoz. Azon a vidéken a rózsavíz még ma is kedvelt ételízesítő ként szolgál. Régen az alkohol tartalma miatt fertőtlenítésre is használták ezeket a kölniket.


Van különbség a kölni és a parfüm között. Illatban és tartósságában A kölni hamar elillanó, míg a parfüm hosszan tartó illattal rendelkezik. Az illatszereket többféle illat anyagból állítják össze. A parfümök általában több illóolajból készülnek; ezek egy réteget képeznek, és ahogy párolognak, a nap végére megváltozik az illatuk. Egy jobb parfümnek akár három rétege is lehet. A kölnik szintén több komponensű illatszerek, de jellemzően egyféle aroma jellemzi őket. Régen a drogériákban kis üvegekbe lehetett kimérve is meg venni a kölniket.


Kedves Férfi Olvasók!

Gondosan válasszátok ki a húsvéti locsolkodáshoz méltó friss illatot. Hollókőn a mai napig szokás a vízzel való locsolkodás, ami a megtisztulást jelképezi.


Szép ünnepet kívánok!


15 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page