top of page

Hogyan óvjuk egészségünket ősszel?


Őszi egészségvédelem

Három fajta étel és ital kerülendő:


Hideg ételek és italok:


A hideg üdítőket, a jégkrémet, a hideg sört, a hűtött görögdinnyét ideje vagy elhagyni, vagy a lehető legkevesebbet fogyasztani. Különösen azokra érvényes ez, akik fokozottan fázósak, vagy hidegre súlyosbodó fájdalmakkal küszködnek.


Erősen csípős, fűszeres ételek:


A sok csípős paprika, gyömbér, bors használatát jobb mellőzni ebben az időszakban, mert különféle szárazságtünetek kialakulásához vezethetnek.


Zsíros, olajos ételek:


Ne kezdjünk el hirtelen sok zsíros, húsos ételt enni. Igaz, hogy a kínai orvoslás szerint, ahogy haladunk az ősz és a tél felé, a szervezetnek több laktató, tápláló ételre van szüksége, de ha hirtelen elkezdünk rendszeresen sok zsíros cupákot enni, akkor annak az emésztésünk látja kárát. Ha már most ősszel elkezdenénk a „téli raktározás” jegyében gazdagabb ételeket enni, akkor inkább kisebb mennyiségű kacsával, hallal vagy jamszgyökérrel kezdjük.


Három dologtól tartózkodjunk:


Rendkívül megerőltető, kifárasztó sportolás:


A mindennapi testmozgás továbbra is elengedhetetlen része a jó egészség fenntartásának, de a kínai orvoslás szerint az ősz nem a legjobb időszak a nagyon heves és megerőltető sportoláshoz. Ilyenkor ellenjavallott a nagy izzadással, nagyon szapora pulzussal járó erős testmozgás rendszeres végzése. Sokkal inkább kedvező ősszel a kínai orvoslás szerint a séta, a kirándulás, a taj csi stb.


Éjszakázás:


Ilyenkor már több pihenésre van szükség, fontos, hogy elkezdjünk kicsit korábban lefeküdni, mint nyáron. Ha lehet, legkésőbb este 10-f11 körül feküdjünk le aludni. Ne dolgozzunk éjszakába nyúlóan. Fiatalabbak legalább 7 órát, idősebbek legalább 6 órát aludjanak.


Izgulás, rágódás:


A fokozottabb lelki nyugalom biztosítása nagyon fontos része annak, hogy a lassan nyugovóra térő természethez alkalmazkodjunk. Ha lehetséges, ne küszködjünk az apró részleteken, ne rágódjunk állandóan különféle fontos ügyeken, hanem könnyedebb hozzáállással próbáljuk meg elengedni a vitás ügyeket.


Három dolgot csináljunk:


  • Nevessünk sokat, mert ez a hosszú élet egyik kulcsa.

  • Legyünk sokat jó barátokkal, mert vidámabb az élet, ha rendszeresen jó társaságban töltjük.

  • Olvassunk könyvet rendszeresen, mert karban tartja az értelmünket és kitágítja a szellemi láthatárt.

ÍRTA: MARIKA Reiki Nagymester-Tanár

4 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page