top of page
  • Szerző képeMARIKA

Gyógyító növényeink - 3.rész - Hársfa


A hársfa egy magas, sűrű levelű, lombhullató fa, amit leginkább Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban találhatunk meg. Az évek során az emberek felfedezték, hogy a fa különböző részei, például a virága, a levelei és a belső kérge remekül használható gyógyászati célokra, főként tinktúrák, teák és egyéb italok formájában. A tea elkészítéséhez legtöbbször a kis levelű európai hársfa virágát vagy leveleit használják.


Tavasz végén, nyár elején virágzik az orvosi hárs. Legismertebb virágának forrázással készített gyógyteája, amelynek fogyasztása megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén ajánlott. Hársfavirágot a nyílás kezdetén kell gyűjteni.


A hárs tea megfázásra, influenzára az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Izzasztó hatásánál fogva lerövidíti a gyógyulási időt. Lázat és köhögést csillapít, fejfájást szüntet, ízületi fájdalmak esetén kádfürdőként, hólyaghurut esetén ülőfürdőként hasznos. Csökkenti az orrváladék mennyiségét.


Készül belőle:

A hársméz zamatos, jellegzetes ízű, világossárga színű, lassan kristályosodó méz. Gyógyító hatása közismert, megfázás, köhögés, láz esetén az egyik legjobb természetes gyógymód a hársméz fogyasztása kevés citromlével elkeverve. Napi 4-5 teáskanál. A legjobb hársmézet a kis levelű hárs adja. A nagy levelű hárs nektárhozama kisebb, mint a kis levelű hársé, de méze hasonlóan értékes. Az ezüsthársról gyűjtött méznek ciánglikozid tartama miatt kesernyés ízű, ezért sokan nem kedvelik. A hársak közül ez adja a legnagyobb mézhozamot.


Tudnod kell!

Egy 2011 áprilisában életbe lépett, az Európai Uniós jogharmonizációt követő rendelet értelmében, a jövőben gyógyszernek számítanak a gyógynövények. Szerencsére az egykomponensű gyógynövénytermékek esetében nem változott semmi, ha a gyógyszerkönyvi minőségük megvan. Márpedig a hársfavirág a 7. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel, ezért forgalmazható patikákban, drogériákban és élelmiszerboltokban is.


Hársfavirág italok


A falvonoidokban gazdag hársfa tea enyhén nyugtató, hurut oldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szűrjük le. Izzasztási céllal forrón fogyasszuk. Teakeverékekben is megtalálható. Meghűlés elleni, gyomorerősítő és vizelethajtó teák alkotórésze. A frissen készített teát egy napnál tovább ne tároljuk!


Jim Drohman hársfa likőr receptje: 1 liter térfogatú, murvaleveleitől és szárától megfosztott, leöblített hársfavirágot tegyünk jól zárható, széles szájú, nagy befőttesüvegbe. Öntsünk rá 1 liter vodkát, és zárjuk le. Két hét múlva az oldat borostyánszínű és illatos lesz. Ekkor a virágoktól szűrjük meg. Készítsünk 2 rész víz :1 rész cukor arányban cukorszirupot. A lehűtött szirupot kb. a vodka mennyiségének egynegyedét, ráöntjük a lére, majd jól zárható palackba töltjük, ledugaszoljuk, és száraz, hűvös helyen érleljük kb. két hónapig. A cukorszirup így készül: Tegyük lábosba a cukrot, öntsük rá a vizet, forraljuk fel, húzzuk le a tűzről, kevergessük, majd újra forraljuk fel, majd várjuk meg, amíg kihűl.


A hárs teából napi 3 csészénél többet nem ajánl a szakirodalom. Semmit nem szabad túlzásba vinni. A napi 1 csészével érdemes.

Hárs tea és kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

Azok az emberek, akik lítium tartalmú gyógyszereket szednek, ne igyanak hárs teát, mivel az ital megváltoztathatja, hogy teste hogyan üríti ki ezt az elemet. Ez befolyásolhatja az adagolást, és súlyos mellékhatásai lehetnek.


Mivel a hárs tea vízhajtó hatású, kerülje más diuretikumokkal való együttes bevitelét a kiszáradás megelőzése érdekében.

Míg a hárs tea számos egészségügyi előnnyel járhat, a gyakori, hosszú távú használat viszont szív károsodást okozhat. Nem szabad olyan gyermekek, vagy olyan emberek számára használni, akiknek szívproblémái vannak, bizonyos gyógyszereket szednek, terhesek, vagy szoptatnak.


A cikkhez felhasználtam a "Nagy gyógyszerkönyvet"


Vigyázzunk egészségünkre és mindent csak mértékkel!


2 megtekintés
bottom of page