top of page
Szerző képeMARIKA

Gondolatok a toleranciáról


A tolerancia latin eredetű szó, elsősorban türelmességet jelent mások véleménye, főleg vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása, illetve más egyebek iránt. A műszaki életben a megadott méretektől, mennyiségtől, vagy minőségtől való megengedett legnagyobb eltérést jelenti.


A társadalmunk szerves részéhez tartozik az egyének és a társadalmi csoportok közötti különbségek. Természetes, hogy nem vagyunk egyformák, jellegzetes jegyeket viselünk magunkon. Az emberi képességek sokfélék, változatosak vagyunk, ezzel járulunk hozzá, hogy a társadalom változó és egyben színes legyen. Ha kérdést az oktatás szemszögéből vizsgáljuk, óhatatlanul felmerül az együttnevelés, az integráció, inklúzió, ennek kapcsán a másság elfogadásának gondolata.


Vajon mennyire tudunk másokat elfogadni?


A pedagógusokkal szemben elvárás, hogy a tanulókkal kapcsolatos eltéréseket elfogadják. Fontos szempont, hogy jelen legyen a nyitottság, az empátia, a tolerancia és a pozitív, elfogadó szellemű hozzáállás. Egy jó pedagógus munkája során kulcsfontosságú, hogy a gyerekek otthonról magukkal hozott értékeit, normáit, szokásait megóvja, megtartsa és erre épüljön a tanítás és a nevelőmunka.


Mi történik, ha nem átlagos gyermek kerül be az iskolába?


A közoktatás rendszerében, iskolai közegben a fogyatékos gyermek megkülönböztetését a közoktatásról szóló törvény írja elő. A beazonosítás, a címkézés a tanuló számára azért fontos, hogy az állapotához minél inkább illeszkedő ellátásban részesülhessen. Más oldalról viszont a “fogyatékos” címke a gyermek, de különösen a szülők számára is riasztó lehet, hiszen sokan nem akarják gyermeküket olyan iskolába járatni, ahová fogyatékosnak címkézett gyermekek is járnak. Sajnos előfordulnak olyan esetek, a fogyatékos tanulót nem fogadják be a többi gyermek közé, eltanácsolják vagy pedig a gyermek együttnevelését elrejtik, megvonva tőle a többlettámogatáshoz való jogot. A sajátos nevelési igényű tanulók megítélése a tanár szemszögéből attól függ, hogy az adott tanár milyen iskolában tanít és volt-e már ilyen gyermekkel tapasztalata.


Az elfogadás és tolerancia témájához szorosan kapcsolódik még a multikulturális nevelés gyakorlata. A pedagógusok nagy része a roma tanulók jelenlétét nagy kihívásnak tekinti. Ugyan nyílt rasszizmussal nem találkozni, rejtett előítéletekkel viszont igen. A mindennapi élethelyzetekben, az utcán, a buszon, a vásárlás során is megjelenik.


Gyakran tapasztalható, hogy a különböző kultúrák találkozásánál a másik csoport tagját illetlennek tartják, mert az nem úgy viselkedik, ahogy azt az első csoport saját tagjaitól elvárja. Azáltal, hogy az idegen csoport nem a „hazai” elvárásoknak megfelelően reagál, elbizonytalanítja az első csoport tagjait, akik így az idegenekkel szemben tartózkodóvá és gyanakvóvá válnak. A tolerancia hiánya, az előítéletek gyakran az ismeretlentől való félelemből fakadnak, ahogyan ezt Márai Sándor is megfogalmazta:



"Az emberi képességek sokfélék, változatosak vagyunk, ezzel járulunk hozzá, hogy a társadalom változó és egyben színes legyen. Ha kérdést az oktatás szemszögéből vizsgáljuk, óhatatlanul felmerül az együttnevelés, az integráció, inklúzió, ennek kapcsán a másság elfogadásának gondolata."

Tudtad ,hogy a Reikinek az egyik alapfeltétele. hogy fogadd el embertársaidat? Ne tegyél különbséget!


Sokan ezekre a gyermekekre azt mondják fogyatékos. Ez nem igaz, ők csak kicsit mások. Sokkal nagyobb a szeretet igényük és rengeteget adnak nekünk szeretetben. Ez egy tanítási feladat. Gyermekként sokat nyaraltam Hajdúdorogon a Bence Palikával, aki süketnéma volt de megtanultam vele már másodikos koromban kommunikálni. Sokat játszottunk, mondhatom a legkedvesebb barátom volt.


„Senkit sem ismerhetünk meg teljesen. Ezért a legfélelmetesebb elfogadni valakit, hittel és bizalommal, és reménykedni, hogy ő is így fogad el minket.“

Tudtad kedves olvasó, hogy saját magadat is el kell fogadni? Ez sokatoknak nem megy mert mindig találtok valami hibát.


TE MEGÖLELTED MA MÁR MAGAD? ÍGY GYAKOROLD AZ ELFOGADÁST!


Elfogadni önmagunk minden hibánkkal és téves gondolatunkkal együtt nem mindig könnyű. De gyakorlással ez is könnyebben elsajátítható, és életünket is megkönnyíti!


Miért fontos az elfogadás?


A szakértők szerint az elfogadás az egészségesebb megoldás.


Önmagadról szerzett tapasztalataid nagyrészt érzelmeidből, gondolataidból és cselekedeteidből állnak össze, így ezek elfogadásának megtanulása hasznos eszköz a saját lelki jólétedhez.


Kérdezd meg ezeket magadtól:


  • Szoktad keményen ostorozni magadat a hibáid miatt vagy egy kínos dologgal kapcsolatban?

  • Érezted már valaha, hogy elárasztanak az érzelmek, és nagyon frusztrált lettél emiatt?

  • Hogyan tudnál megértőbb és kedvesebb, elfogadóbb hozzáállást tanúsítani magaddal szemben?

Út a tolerancia és az elfogadás felé


Fejleszd az önelfogadást azáltal, hogy felismered azt is, ha ellenállsz valaminek.


A belső gyermek énedet előhívva alakítsd ki az elfogadást.


AZ ELFOGADÁST MENTÁLIS SZOKÁSSÁ LEHET TENNI AZÁLTAL, HOGY ÚJRA ÉS ÚJRA EGY ELFOGADÓBB GONDOLKODÁSMÓD MELLETT TESZED LE A VOKSODAT.


"Szeress, hogy szerethessenek"



16 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page