top of page
Szerző képeMARIKA

Szemünk fénye a gyermek

Szemünk fényei a gyerekek

Kedves olvasók ti erről mit gondoltok? Sok szülő, nagyszülő panaszkodik, rossz evő a gyerek, túl sokat eszik, későn fekszik le, nem fogad szót... és sorolhatnám. Nekünk szülőknek nagy felelősségünk van ebben a témában.


Fontos a gyermekek étkezésében pici kortól a változatos és tápláló étrend legyen az leves, főzelék , tésztaféle, gyümölcs. Nem jó ötlet a gyerekeket szénsavas üdítőkkel itatni. Főétkezések előtt nem adunk: kekszet, csokit, nasikat. A ételekhez szoktatás már kisgyermek korban elkezdődik, mégis sokszor sok ételre halljuk, hogy a gyermek bizonyos ételeket "nem eszem meg" jelszóval még csak meg sem kóstolja.


Nem akarok visszamenni az én időmbe gyermekként. Ettünk lekváros kenyeret, zsíros kenyeret, sok almát. Ma a sok felvágott tele van ízfokozókkal, tartósítókkal. Szerintem a gyermeknek nem erre van szüksége. Tudunk otthon készíteni pl májkrémet, tojáskrémet, házi majonézes salátákat. Ezeket 1-1- zsemlével megtudja enni a gyermek.


Fontos a mozgás. Nem a számítógép előtti játékok. Így a mozgáshiány akár cukorbetegséghez is vezet. Készítsünk házilag pl. almalevet, körtelevet., szőlőlevet . Ezeket üdítő italként ihatja kicsi és nagy gyerek.


A főétkezés legyen változatos. Tanítsuk játékosan a gyermekeket a konyhai segítésben. Hidd el jobban lesz kedve még az étkezéshez is. Ha felnőtt valamit nem szeret és ezt a gyermek tudtára is adja nem is fogja megkóstolni.


Az esti lefekvés most, amikor elkezdődött a tanítás, különösen fontos, nem szabad a gyermeknek éjfélig játszani mert úgy felpörgeti, hogy nem tud elaludni és nyugtalan lesz az éjszakája, Sok cukorbeteg gyermek van és ez nem csak a statisztika. Ez a valóság. Nekünk van ebben hatalmas felelősségünk, hogy ne így legyen, mert SZEMÜNK FÉNYE A GYERMEK!


5 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page