top of page
  • Szerző képeFERENC

Az illóolajokról általában


Az illóolajok tulajdonságai:


Az illóolajok adják a növények virágainak, gyümölcsinek jellegzetes illatát. A növények igen kis mennyiségben tartalmaznak illóolajat, pl. 5 tonna rózsasziromból 1 kg rózsaolaj állítható elő. A növény fennmaradásában fontos szerepet játszó illóolajat a növény „életerejének” hívják.


Több – kevesebb illóolajat a növény minden egyes része (gyökere, szára, levele, virága, gyümölcse) tartalmaz. Pl. a narancsfa gyümölcse narancsolajat, a levelek, hajtások a petitgrain olajat, míg a virág a neroli, narancsvirág olajat adja. Mindhárom olaj hasonló, de összetételük mennyiségileg változó, ily módon az illatuk is különböző.


Az illóolajok hatása:


Az illóolajok a szervezetre gyakorolt hatását aromaterápiának nevezzük. Külsőleg az illóolaj természetes hatását háromféle módon fejti ki:


- a bőrön keresztül felszívódik, majd a véráram útján közvetlenül kapcsolatba kerül a szervezettel,

- a szervezet egészére nyugtatólag hat, vagy serkentő, élénkítő módon hat,

- belégzéskor lelki, érzelmi választ vált ki.


Használatuk belsőleg nem ajánlott!


Az illóolajok sokfélesége és felhasználhatóságuk többféle módja (masszázs, fürdővíz, inhalálás, borogatás, párologtatás) lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára kellemes és kívánt hatást adó olajat, azok keverékét.


Az illóolajok jellemzői:


Az illóolajok töményen tartalmazzák a hatóanyagokat, a levendulaolaj kivételével hígítva használjuk őket. Az illóolajok könnyen elillannak, általában hőre érzékenyek, ezért hűvös helyen, fénytől védve tároljuk őket.


Folytatás következik.


FERENC Természetgyógyász - Reflexológus

2 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page