top of page
  • Szerző képeFERENC

Aromaterápia nőknek 1.rész


Az illatos növények, és illóolajok felhasználása nagy múltra tekint vissza. Már az ókori nagy kultúrák is ismerték gyógyító hatásukat. A mayák, és az aztékok az aranynál is értékesebbnek tartották az illatanyagokat.


Kora reggeliélénkítő fürdő: előfordulhatnak olyan események, hogy pl. a szomszédok több alkalommal hangosabbak az átlagnál, a házastársad kitartó hangos horkolása, vagy a gyerekek másznak az ágyba melléd, és nem tudsz ismét elaludni.

Jön a reggel, már nem tudsz vissza aludni, menni kell dolgozni, gyerekeket kell iskolába készíteni, és közben nem látsz kettőig az álmosságtól. Vizsgaidőszakban sem igazi a pihenés, és nem ártana egy élénkítő fürdő.

Erre nagyon alkalmas, a rozmaringos fürdő. Ettől felélénkül az idegrendszer, és kitisztul a fej, erre minimum 15 perc elegendő. Ha nincs erre idő, 2 csepp rozmaring olajat, két csepp muskotályzsája olajat egy tál forró vízbe. Fölé hajolva belélegezve néhány percig a gőzt. Ha a frissítő fürdő után egy csepprózsaolajat belekeverünk egy pohár mézes vízbe, és ezt elfogyasztjuk az idegek is lecsillapodnak.


Szellemi fáradtság: a bazsalikom olaj hihetetlenül javítja a szellemi erőnlétet. Nagyon tömény, ezért csak néhány cseppet elég önteni egy szövetdarabra, és azt belélegezni. Olyankor érdemes használni, ha a szellemi munka nehezebben megy.

Utazási , vagy ha átszakadt a gát, óvatos kezelés, betegség: érdemes egy üveg borsosmenta, és egy üveg levendula olajat vinni akár autóutazás, hajóutazás, esetleg repülőutazásra. Utazás előtt a borsosmenta olajat szagolni, ez nyugtatólag hat a gyomorra. Nagyon szokatlan izgató dolgoknál a levendula olaj szagolgatása lenyugtatja az idegeket.


Menstruáció előtti feszültség: Sok nő feszült, és ingerlékeny lesz a menstruáció kezdeti előtti napon. Célszerű a menstruáció előtti napokon aromás fürdőt venni. Az ylang-ylang, a levendula, és a muskotályzsálya cseppek helyrehozzák a kedélyállapotunkat, és elviselhetőbbé teszik a környezetüket.


Fájdalmas menstruáció: a menstruáció nem betegség, hanem a nőiesség velejárója. Ha az erre problémára javasolt gyógyszerek nem segítenek, akkor javasolt a muskotályzsálya olaj három csepp mézes vízben, a menses kezdetén. Lehetőség az is, hogy 15 csepp muskotályzsálya olajat összekevererünk 50 ml. növényi olajban, az alhast, a combok belső részét, és a hát alsó részét masszírozom.


Fehérfolyás: bizonyos mértékű hüvelyváladék teljesen normális jelenség. A túl erős hüvelyváladék utalhat arra is, hogy valamilyen ételre túlérzékenyek vagyunk. A közérzetünket zavaró folyás ellen a viszketegség szakaszban tárgyalt módszerekkel a levendula, bergamott, és rózsaolajos hüvelyöblítés is ha nap hatásos. Gombás fertőzésnél 1 csepp levendulaolaj, 100 ml vízben. Minden harmadik nap készítsünk friss keveréket. Kisebb méretű tálat használjunk.


Folytatjuk.....


3 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page