top of page
Szerző képeJósVilág Hungary

Apák napja 2023




Minden évben június 3. vasárnapján ünnepeljük az édesapákat. Idén 2023.06.18-án vasárnap lesz Apák napja. Ezen a napon ünnepeljük az édesapákat, nevelőapákat, nagyapákat vagy más fontos férfi apafigurákat az életünkben. Köszönetet mondunk mindazért, hogy támogatják, nevelik és szeretik gyermekeiket. Az ünnep célja - anyák napjához hasonlóan - hogy kifejezzük elismerésünket, szeretetünket és hálánkat az édesapák iránt.


Az apák napja ötlete egyébként Amerikából indult és született meg. Kezdeményezője egy Sonora Smart Dodd nevű hölgy volt, aki szeretett volna egy olyan napot, amely az édesapák szerepére összpontosít. Sonora Smart Dodd édesapja, William Jackson Smart, polgárháborús veterán volt. Egyedül nevelte fel Sonorát és öt testévérét, miután az édesanyjuk elhunyt a legkisebb testvér születésekor. Miközben Sonora az anyák napjáról hallgatott prédikációt, úgy érezte, hogy az apák napját is ünnepelni kellene, mert az apáknak ugyanúgy elismerésre van szükségük, ha a gyermekek neveléséről van szó.


Így kezdődött tehát az apák napja, amit először 1910.06.19-én ünnepeltek egy Spokane nevű városban, Washingtonban. Később mozgóünneppé vált és június harmadik vasárnapjára helyezték át az ünneplést. Amerikában Ricahard Nixon elnök 1972-ben írta alá azt a törvényt, amely hivatalosan is elismerte az apák napját, mint nemzeti ünnepet.


Magyarországon 1994. óta ünnepeljük az apák napját, amit néhányan "apa napként" is emlegetnek. Bár nem terjed el annyira, mint a már nagyon jól ismert anyák napja, évről-évre egyre csak ismertebbé válik.


Az ünneplés része, hogy apró ajándékokkal lepjük meg az édesapákat ezen a napon és/vagy közös programokat szervezzünk a tiszteletükre, hálánk kifejezéseként. A kereskedelem is felismerte egyébként az apák napja egyre nagyobb népszerűségét, hiszen egyre több helyen találkozhatunk apáknak szóló kedvezményekkel, különleges ajánlatokkal és elmondhatjuk azt is, hogy ilyenkor megnő a kereslet a műszaki cikkek, szerszámok és a divatos férfi karórák iránt is.


Természetesen ennél az ünnepnél sem az ajándék mérete és értéke a legfontosabb, sokkal inkább a szeretet, tisztelet és hála, amit az édesapák is megérdemelnek.


A JósVilág teljes csapata nevében Baráth Gabriella Apák napjára című versével illetve a Honeybeast együttes Apa a legnagyobb hős című dalával kívánunk Boldog Apák Napját!


Apák napján köszöntelek tégedet édesapám. Virág nélkül állok én most, de nagyon szeretlek ám! Nem hoztam virágot, sem finom csörögefánkot, hoztam viszont nagy ölelést, szép szavakat, sok csínytevést. Mert tudom, hogy te értékeled, nem csak azt, ha jó vagyok, hanem azt is, hogyha naphosszat csak rosszalkodok. Így köszöntelek édesapám, az apukák napján, s arra kérlek én tégedet, hogy élj még velem soká, soká! Boldog apák napját!


13 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page