top of page

A Nagyhét kezdete


Nagyhét és húsvét

Vasárnap (március 24.) Virágvasárnap.


Ilyenkor a katolikus templomokban barkaszentelés van.. A nagyhét a tavasz újjászületésére koncentrál, a természet megújulása a test és a lélek megújulását is hozza.


Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. Jézus fogantatásának, illetve a születése hírül adásának főünnepe, melyet a római katolikus egyház március 25-én ünneppel és kezdődik a Nagyhét.


Nagycsütörtökön a harangok elhallgatnak "harangok Rómába mennek". Kereplőt használnak ilyenkor. Nagycsütörtöki liturgikus hagyomány, hogy megfosztják az oltárt a díszeitől, és egyetlen gyertya kivételével minden fényt leoltanak.


Ezen a napon volt az utolsó vacsora. Melyre Jézus meghívta a tanítványait. Megmosta a tanítványainak a lábát, utána felmentek a Gecsemáné kertbe. Ott történt ,hogy Júdás elárulta Jézust.


Zöld csütörtökön szokás zöld ételeket enni. Nagypéntek a szigorú böjt a Katolikus egyházban. Nagyszombaton pedig Jézus halottaiból feltámadott. A feltámadás után ismét szólnak a harangok.


Az emberek egymást köszöntik. "Feltámadt Krisztus, Valóban feltámadt" - volt a válasz.


Vasárnap a templomokban a húsvéti ételeket megszentelik. Már vége a böjtnek. A megszentelt ételeket fogyasztják az emberek.


19 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page