top of page
  • SzerzƑ kĂ©peMARIKA

A Nagyhét kezdete


NagyhĂ©t Ă©s hĂșsvĂ©t

VasĂĄrnap (mĂĄrcius 24.) VirĂĄgvasĂĄrnap.


Ilyenkor a katolikus templomokban barkaszentelĂ©s van.. A nagyhĂ©t a tavasz ĂșjjĂĄszĂŒletĂ©sĂ©re koncentrĂĄl, a termĂ©szet megĂșjulĂĄsa a test Ă©s a lĂ©lek megĂșjulĂĄsĂĄt is hozza.


MĂĄrcius 25. GyĂŒmölcsoltĂł Boldogasszony ĂŒnnepe. JĂ©zus fogantatĂĄsĂĄnak, illetve a szĂŒletĂ©se hĂ­rĂŒl adĂĄsĂĄnak fĆ‘ĂŒnnepe, melyet a rĂłmai katolikus egyhĂĄz mĂĄrcius 25-Ă©n ĂŒnneppel Ă©s kezdƑdik a NagyhĂ©t.


NagycsĂŒtörtökön a harangok elhallgatnak "harangok RĂłmĂĄba mennek". KereplƑt hasznĂĄlnak ilyenkor. NagycsĂŒtörtöki liturgikus hagyomĂĄny, hogy megfosztjĂĄk az oltĂĄrt a dĂ­szeitƑl, Ă©s egyetlen gyertya kivĂ©telĂ©vel minden fĂ©nyt leoltanak.


Ezen a napon volt az utolsĂł vacsora. Melyre JĂ©zus meghĂ­vta a tanĂ­tvĂĄnyait. Megmosta a tanĂ­tvĂĄnyainak a lĂĄbĂĄt, utĂĄna felmentek a GecsemĂĄnĂ© kertbe. Ott törtĂ©nt ,hogy JĂșdĂĄs elĂĄrulta JĂ©zust.


Zöld csĂŒtörtökön szokĂĄs zöld Ă©teleket enni. NagypĂ©ntek a szigorĂș böjt a Katolikus egyhĂĄzban. Nagyszombaton pedig JĂ©zus halottaibĂłl feltĂĄmadott. A feltĂĄmadĂĄs utĂĄn ismĂ©t szĂłlnak a harangok.


Az emberek egymåst köszöntik. "Feltåmadt Krisztus, Valóban feltåmadt" - volt a vålasz.


VasĂĄrnap a templomokban a hĂșsvĂ©ti Ă©teleket megszentelik. MĂĄr vĂ©ge a böjtnek. A megszentelt Ă©teleket fogyasztjĂĄk az emberek.


19 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page