top of page
  • Szerző képeMARIKA

A gyógynövények csodája


Gyógynövények

A gyógynövények használata évszázadok óta ismert módszer, mielőtt azonban részletesen megbeszélnénk a tudnivalókat, kezdjünk egy fontos és lényeges információval.


A gyógynövények használata esetén minden esetben szakember segítségére van szükség. Kiemelten fontos, hogy bármilyen gyógynövényt is alkalmazol, fordulj a háziorvosodhoz vagy szakemberhez, hiszen előfordulhat példának okáért olyan eset, amikor a rendszeresen szedett gyógyszerek mellé csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem szabad gyógynövényeket alkalmazni. Mindezekről pedig a legjobban az orvosod vagy egy szakember képes téged személyre szabottan tájékoztatni.


A fitoterápia a növények vagy egyes részeik terápiás célú felhasználásával foglalkozó tudományág.


A gyógynövények alkalmazása elsősorban népgyógyászati hagyományokon és irodalmi adatokon alapul. Segíthetnek egészségünk megőrzésében illetve számos betegség kezelésében. Nem kevés növényi hatóanyagból később gyógyszereket is fejlesztettek.


A gyógynövényhasználat története :


Ez a gyógyítás egyik legrégibb formája, az orvostudomány korai szakaszának történetét jelenti. Az ősi nagy kultúrák, civilizációk kivétel nélkül ismerték és alkalmazták a gyógynövényeket, gyakorlatilag az összes betegség kezelésére. Európába a gyógynövény ismeretek a Közel-Keletről jutottak el a keresztes háborúk idején.


Számos orvoslási rendszer a gyógynövények használatán alapul, mint a hagyományos kínai orvoslás, az indiai (ayurvédikus) gyógymódok, illetve a bennszülött indián és ausztrál népek hagyományos orvoslása. A nyugati szemléletben is helyet kapnak a növényi hatóanyagok, számos ma is alkalmazott szintetikus gyógyszer létezik, amelynek hatóanyaga eredetileg valamilyen növényből származik.


Növényi drognak nevezzük a gyógynövények (legtöbb) hatóanyagot tartalmazó részét. Ez lehet a növény bármely része; gyökér, levél, szár, virág, termés, kéreg. Nem összetévesztendő a hétköznapi értelemben vett drog, vagyis kábítószer fogalmával, melyet a központi idegrendszerre ható, illegális pszichoaktív szerekre használunk.


A növények nagy számban tartalmaznak olyan vegyületeket, amelyek az emberre nézve valamilyen – pozitív, vagy negatív - élettani hatással bírnak. A növényi hatóanyagok számos formában állnak rendelkezésünkre, és alkalmazhatóak külsőleg, illetve belsőleg is.


Belsőleg történő alkalmazás:


  • folyékony növényi kivonatok (tinktúra – alkoholos kivonat, oleum – olajos kivonat, cukrot is tartalmazó szirupok)

  • teák, porok, szárított növényi részek, illetve az ezekből készült vizes oldatok: főzetek, forrázatok

  • tabletták, kapszulák

  • tabletták, kapszulák

  • Külsőleg történő alkalmazás:

  • fürdők

  • kötések, borogatások, pakolások

  • tapaszok

  • kenőcsök

  • olajok


Mielőtt elhatározzuk, hogy természetes módszerekkel, gyógynövényeket szeretnénk alkalmazni egészségünk megtartása, vagy visszanyerése érdekében, érdemes szakemberhez fordulni. A fitoterapeuta a beteg egyéni jellemzőit és igényeit figyelembe véve előírja, hogy egyes állapotok és tünetek kezelésére milyen gyógynövényeket, hogyan és mennyi ideig szükséges alkalmazni.


A hazai flóra bővelkedik gyógynövényekben, ha elég biztos növényismerettel rendelkezünk, akkor ezeket magunk is begyűjthetjük. Ezt ajánlatos az utaktól és a mezőgazdasági területektől távol, minél tisztább helyen megtenni, majd tisztítsuk és szárítsuk meg őket, és a felhasználásig tároljuk száraz helyen.


A gyógynövénykészítmények piacra kerülésének szabályozása egy európai uniós rendelet alapján 2010.04.01-től megváltozott. A csak egyféle gyógynövényt (pl. kamilla, menta, csalán, stb.) tartalmazó termékek továbbra is változatlan feltételekkel kerülhetnek forgalomba. A gyógynövénykeverékek, melyek eddig a "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény" kategóriába tartoztak, a továbbiakban gyógyhatással való hivatkozással nem hozhatóak forgalomba.


A cikkhez használt források : mydr.com.au és www.gyogynovenyszovetseg.hu


Összeállította és ajánlja : MARIKA Reiki Nagymester-Tanár

13 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page