top of page
  • Szerző képeMARIKA

A gyógyító hatású torma


Közeledik a Húsvét ilyenkor sokan szeretik a sonka mellé a frissen reszelt tormát. Igaz most az ára elég borsos, de érdemes fogyasztani. vírusölő hatása van, így amikor csak lehet együk.


Én a saját magam által lereszelt tormát szeretem, ezt az üveges megesem közelíti.

Sokan pedig inkább a kész terméket vásárolják, mert nem csípi a szemünket. Reszeléskor ügyeljünk mert a szemünkbe kerülve a nyálkahártyát irritálhatja.


Ha csak belélegezzük az illatát, a csípősség bár kellemetlen, gyógyít, tisztítja a légutakat és felszakítja a letapadt váladékot.


A tormát kezdetben gyógynövényként termesztették, de tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. Az igen erős illata a benne lévő illóolajoknak köszönhető.


A tormában rengeteg C-vitamin van, ami ebben az influenzás téli időszakban erősen indokolttá teszi a fogyasztását. Az egészségünkre is kedvezően hat antibakteriális és vírusölő hatása révén. Ezen kívül gazdag kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Ha egy egészen keveset fogyasztanánk belőle naponta, akkor fedezné a napi vitaminszükségletet.


Ha köhögünk vagy egyszerűen csak megfáztunk, fáj a torkunk, akkor érdemes a frissen reszelt tormát mézzel keverni, és úgy bekanalazni. A tormának a lereszelését követően fél napig megmarad a gyógyhatása.


A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízvilágot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságoknál (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt, a rendezvények hidegtáljainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma étvágygerjesztő hatású.


A fiatal torma levele salátába is tehető. Ha lereszeltük a tormát, locsoljuk meg egy kis citrommal, ahogy az almát is szoktuk, hogy ne barnuljon meg. Utána ízesíthetjük ecettel, cukorral vagy akár majonézzel, illetve főzhetünk belőle krémlevest.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


3 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page