top of page
Szerző képeMARIKA

Így kerüld el a megbetegedéseket nyaralás alatt


Nyaralás betegségek

Amikor utazásra készülődünk, többnyire meg sem fordul a fejünkben, hogy bármilyen egészségügyi problémák támadhat külföldön, ez amolyan „velem ez nem történhet meg” kategória. Sokan nem tudják, hogy nem kell feltétlenül egzotikus országba utazni ahhoz, hogy komoly betegséggel térjünk haza. Akár egy horvátországi hosszú hétvége is tartogathat veszélyeket, bár elővigyázatossággal jelentősen csökkenthető a kockázat. Alább a leggyakrabban ránk leselkedő betegségekről, és azok megelőzéséről, gyógymódjáról értekezünk:


Napszúrás


Ha végre megérkezünk az áhított tengerpartra, gyakran előfordul, hogy kint felejtjük magunkat a napon. Az all-inclusive ellátásban utazók különösen veszélyeztetettek, mert esetleg nagyobb mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása után könnyen elszunyókálhatnak a napágyon.


Persze a napszúrás alattomos betegség, nem ragaszkodik a tengerparthoz, akár a hétvégi kert gazolása közben is lecsaphat ránk. Talán furcsán hangzik, de a napszúrás nem más, mint enyhe agyhártyagyulladás, melynek hatására duzzanat keletkezik és kialakulnak a tipikus tünetek: fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, fokozott izzadás. Súlyos esetben láz, tudatzavar és eszméletvesztés is előfordulhat.


Ha nem vagyunk elég óvatosak a várva várt nyaraláson fürdőzés, és városnézés helyett szobafogságra ítéltethetünk, ilyenkor ugyanis szigorú ágynyugalom javasolt elsötétített szobában, hidegborogatással a fejen. A folyadékpótlás létfontosságú. A betegség megelőzésénél mi sem egyszerűbb, ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon, illetve viseljünk fejfedőt.


A napszúrás elkerülése érdekében számos megelőző intézkedést tehetünk:


  • Kerüljük a hosszantartó kitettséget a közvetlen napfénynek, különösen a déli órákban, amikor a napsugárzás a legerősebb.

  • Viseljünk megfelelő ruházatot, például könnyű, világos színű, hosszú ujjú ruhákat és kalapot, sapkát.

  • Használjunk napvédő krémet, amely megfelelő fényvédő faktorral rendelkezik, és rendszeresen vigyük fel napozás előtt.

  • Kerüljük a túlzott fizikai aktivitást a forró napsütésben, és pihenjünk árnyékban.

  • Fogyasszunk elegendő folyadékot, különösen vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást.

  • Használjunk napernyőt vagy sátrat a hosszabb tartózkodás esetén, hogy árnyékban maradhassunk.


Bélfertőzések


Bizony nagyon megkeserítheti az utazást, ha kellemes programok helyett időnk nagy részét a szállodaszobában, de legalábbis a mellékhelyiség elérhető távolságában kell töltenünk. A hasmenéssel, hányással járó betegségeket az élelmiszerekben tartózkodó baktériumok és mikrobák okozzák. Érdemes előre tájékozódni, hogy a célpontul kiszemelt országban iható-e a csapvíz. Amennyiben nem az, nem érdemes kipróbálni, hogy betegek leszünk-e tőle vagy sem. Sajnos ha mi magunk elővigyázatosak vagyunk, akkor sem vagyunk teljes biztonságban. Egy étteremben elfogyasztott gyümölcssaláta vagy jeges üdítő képében is leshet ránk a veszély.


A gonosz baktériumok azonban nem bírják a hőt, így sütés-főzéssel megszabadulhatunk tőlük. Csak frissen elkészített ételt fogyasszunk, tartózkodjunk a nyers gyümölcstől és a jégkockától. Ha mégis megtörténik a baj, akkor nem sokat tehetünk. Az orvosi szén - amely természetesen egy utazó úti patikájából sem hiányozhat - segíthet, hiszen a rossz ízű orvosság megköti a kórokozókat, és a méreganyagokat eltávolítja a szervezetünkből.


Az egyik legnagyobb veszély ilyenkor a kiszáradás, ezért gondoskodni kell a bőséges folyadékbevitelről.


Mint az látható, egy-egy nyári kiruccanás is sok veszélyt rejthet. A felsorolás azonban nem teljes, ezért nem árt, ha az üdülés tervezésekor nem csak a helyi látnivalóknak és a helyi specialitásoknak nézünk utána, de a alaposan tájékozódunk az ott gyakran előforduló betegségekről. Ne legyünk könnyelműek, hiszen egy jól megtervezett, várva várt nyaralás is lidércnyomássá változhat egy betegség miatt.


A cikk az ÉVA Magazin és MARIKA Reiki Nagymester tanácsadónk gondolatait tartalmazza.

24 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page