top of page
  • Szerző képeMARIKA

Közeledik a tavasz - Őszintén a tavaszi fáradtságról


Fáradtnak, álmosnak, levertnek érzed magad? Ez a tavaszi fáradtság.


A természet ébredezik, a napsugarak csiklandoznak, virágillatú szellő száll, ám a boldog várakozás helyett sokan fáradtak, morcosak, és kialvatlanok. Mi okozza ezt a különös levertséget?


A tavaszi hónapokban jelentkező fáradtságról, gyengeség érzetről tudnunk kell, hogy bár igen kellemetlen, teljesen normális biológiai folyamat. Szervezetünk energiáját az évszakok közti váltás miatt kialakuló hormonális labilitás terheli meg: az álmosság érzetért felelős – télen nagyobb arányban termelődő – melatonin és a napsugarak hatására egyre nagyobb mértékben képződő, boldogság hormonként ismert szerotonin hormon egyensúlya átmenetileg felborul. A melatonin szintje csökken, a szerotoniné viszont lassan és fokozatosan nő – ezért alakulhat ki átmeneti álmatlanság.


Minden érzékszervünket megmozgatja az ébredő természet: a szabadban a napfény mellett az illatok is hatással vannak ránk. Az információ továbbításában szerepet játszó, serkentő hatású dopamin termelődése a kellemes illatok hatására megnő, emiatt energikusabbnak érezhetjük magunkat.


Függ a hormonok játéka emberben, állatban egyaránt megkezdődik, a hosszabb nappalok beindítják az állatok ivari ciklusát, a madarak vonulását, a szarvasok agancs fejlődését. A nemi hormonok termelődése, a szaporodás nagyban függ az úgynevezett fotoperiódustól. A növények nem hoznak virágbimbót, amíg meghatározott időtartamú napsugárzás nem éri őket, de az állatok is bizonyos folyamatok – például a bunda, a tollazat színének, mennyiségének megváltozása, vagy a szaporodás – csak a napsütés vagy a meleg hatására indul el.


Az állandó fáradtság mögött a szeszélyes időjárás és a helytelen táplálkozás is állhat. Tavasszal már sokat süt a nap, bizony gyakran előfordul, hogy egyik percben meleg van, a másik percben pedig hirtelen elered az eső és vihar tör ki. Ez az időjárás-változás nem csak az idősebbeket és a gyerekeket viseli meg, mindenkit levertté tesz.


A napfény hiánya miatt március környékére a szervezet D-vitamin szintje is lecsökken, ami nemcsak az immunrendszerre, de kedélyünkre is hatással lehet. A megfelelő táplálékbevitel, a friss zöldségek-gyümölcsök által nyújtott vitaminok, ásványi anyagok hiánya tovább ronthat ezen az állapoton. Könnyen emészthető ételekkel, óvatosan elkezdett mozgással, sétákkal, közérzetünkön is javíthatunk.


A hal kifejezetten jó hatású tavaszi fáradtság idején, tele van fontos elemekkel és szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. A tejtermékek jó adag kalciummal egészítik ki a szervezetet. Természetesen a pénztárcánknak megfelelően.Ne igyunk cukros finomságokat, igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy gyümölcslét! A szervezet vitamin raktárainak feltöltéséhez a legjobb választás a friss idénygyümölcsök, zöldségek fogyasztása.


A szabad levegőn végzett mozgás segít a kilók leadásában, serkenti a vérkeringést és felvenni a harcot a fáradtság és rossz közérzet ellen. Ha a panaszok nem javulnak, érdemes felkeresni a háziorvost.


A tavaszi fáradtság első számú oka: Vitaminhiány


Igaz már télen is lehet kapni banánt, narancsot, szőlőt és egyéb finomságokat, de ezek vitamintartalma elmarad a nyári, hazai friss gyümölcsök mögött! Előtérbe kerültek a vitamintabletták is, amelyeknek megvan a jótékony hatásuk is, de a természetes összetevőket nem tudják teljesen pótolni.


Most pótolhatjuk a napsütés hiányát!


A másik tavaszi fáradtságot előidéző tényező a napsütés hiánya. Hiszen a D-vitamin a napfény hatására képződik a szervezetben. A csontok megfelelő működéséhez, gyógyulásához és a csontritkulás megelőzéséhez szükséges.

A napsütést használjuk ki, ha tudjuk! Menjetek ki a szabadba, üljünk ki a teraszra! Süttessük az arcunkat! Egyaránt jót tesz a szervezetünknek, és a bőrünknek is.


Az időjárás változása


Az úgynevezett fronthatások, amelyek megterhelik a szervezet alkalmazkodóképességét. Tél végén, tavasz elején gyorsabban váltogatják egymást a magas légnyomású anticiklonok és az alacsony légnyomású ciklonok.


Ahogy hirtelen beköszönt a szokatlanul jó idő, ezek hatására a szokásosnál is fáradtabbak érezhetjük magunkat. Sőt, az idegrendszerünk minden ilyen változásra reagál. Ilyenkor alakulhat ki fejfájás, hangulatingadozás, rosszullét. Idős korban, vagy betegeknél erre még jobban oda kell figyelni, akár komolyabb rosszulléthez is vezethet!


Kerekedj felül a tavaszi fáradtságon, változtass az életmódodon!


  • Aludjatok eleget (8-10 órát). Az alváshoz válassz kényelmes matracokat, hogy igazán pihentető legyen.

  • Igyál megszokottnál még több folyadékot (3-4l víz, tea, frissen facsart gyümölcslé

  • Méregteleníts! A legjobb módja, ha egész nap nyers ételeket eszel: friss salátákat, magvakkal, kevés olíva olajjal és citrommal, gyümölcsöket is fogyaszthatsz

  • Mozogjunk! Heti 3-4x menj el edzeni, előtérbe helyezheti a kinti testmozgásokat, mint a kocogás, kirándulás, kerékpározás. Jó hatással lehet a fáradt szervezetre a jóga!

  • Változtass a mindennapos étrenden! Egyél friss gyümölcsöket, zöldségeket naponta többször! Kerüld a megterhelő, nehéz ételeket!

  • Csökkentsd, vagy hagyd el teljesen az alkoholfogyasztást!

  • Figyeljünk magunkra és a családunkra.

  • Energetizáld magad, minden nap használd a REIKI jótékony hatását, sőt heti 1- 2 talpmasszázs (reflexológia) csodát tesz.


Ha bármiben tudok segíteni várom a megkeresésed!


13 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page