top of page

Hogyan vigyázzunk egészségünkre nagy hidegben?



Hideg időjárás

A hőmérséklet változása, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg negatív hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával.


Védd magad a széltől és az átnedvesedéstől


A nedves ruhákat minél előbb váltsd át. Viselj természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyelj arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viselj, mert a lábfej hamar lehűl , a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védd a kezed és a fejed is. Ne fogj meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz 10 fok alatt feltétlenül viselj kesztyűt.


A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba. Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet a belső térben, a lakásban is biztosítani kell.


A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15 fok alatti a hőmérséklet - ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot. A lakáson belül is öltözz rétegesen , a lábaid is védd gyapjú zoknival, viselj papucsot.


Tegyünk szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé illetve közé helyezz párnát, szőnyeget.


Mínusz 10 fok alatt ne vigye sétálni a gyermeket!


Ha muszáj vele a szabadba menni (pl. ügyintézés miatt stb.), akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel. Lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen.


Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. A hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedők figyeljenek tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás.


Nagyon fontos, hogy ne feledjétek el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát, ha szükséges, konzultáljanak a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról.


A légúti fertőzések száma is megszaporodik ilyenkor.


Védekezzünk ellene - aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket, használjon zsebkendőt, ha köhög, tüsszent. Fogyasszunk több meleg folyadékot, teát, C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket (pl. alma, citrusfélék, káposzta).


Ha a hidegben kültérben sportolsz vagy dolgozol, akkor is fontos legalább napi 2 liter vagy több folyadék fogyasztása. Ugyanakkor a tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert azok növelik a végtagok hőleadását, ezzel pedig elősegítik a kihűlést!


Ha autóval utazol, vigyél magaddal meleg takarót, termoszban meleg folyadékot.


Vigyázunk és figyeljünk egymásra is!


Felhasznált forrás : Házipatika.hu

9 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page