top of page
Szerző képeMARIKA

Gyógyító kövek - Hegyikristály


Hegyikristály

A hegyikristály varázsa: spirituális jelentőségük megismerése


A víztiszta kvarcot hegyikristálynak is nevezik. A legértékesebb kristályok víztisztán átlátszóak, de vannak tejszerű áttetsző példányok, sőt zárványos kristályok is. Amelyik hegyikristályban sok mikrorepedés van, az megtöri irizálva a fényt, így az íriszkvarc elnevezést használják rá.


Mély spirituális jelentősége van. "Mesterkristályként" tartják számon, és bármilyen állapotra használható. Serkenti az immunrendszert és egyensúlyba hozza a testet.


Úgy tartják, hogy ez egy harmonizáló és kiegyensúlyozó erejű kő.


Fokozza az energiát és a gondolatokat, és megtisztítja a szellemi, mentális és fizikai síkokat. A negativitás ellen is erőteljesen pajzsként szolgálhat, ráhangolódva a belső, magasabb énre.


A hegyikristály története


A hegyikristály története gazdag és változatos. A legkorábbi dokumentált bizonyíték e kristályok emberi felhasználására i. e. 3500 körülre nyúlik vissza. Kedvelt és különleges kő volt, erről tanúskodnak az egyiptomi leletek, illetve görög és a római lelőhelyeken talált ékszerek és dísztárgyak. Az ókori görögök úgy tartották, hogy az istenek által megfagyasztott víz.A hegyikristályok,olyan féldrágakövek, amelyek már évszázadok óta megragadják az emberiség képzeletét. Nevét a görög "krystallos" kifejezésből kapták, amely jeget vagy fagyot jelent.


De nem csak Európában kedvelik


Japánban a tiszta kvarcot a " tökéletes ékszernek " tartották, amely olyan értékeket testesít meg, mint a türelem, a kitartás, a térbeli végtelenség és a tisztaság. Az észak-amerikai őslakosok az ókorban a hegyikristály talizmánokat vadászati szerencsehozónak tartották és szertartásaikon szarvasvérrel táplálták. A közép-amerikai indián kultúrákban is találkozhatunk hegyikristály berakásos ékszerekkel és fegyverekkel is.


Lelőhelyei szerte a világon megtalálhatók: Urál, Alpok, Madagaszkár, Japán, USA, stb.


Az első látásjavító lencséket is ebből készítették, mert ilyen tisztaságú üveget régen nem tudtak előállítani és s hegyikristály a karcolódásnak is jobban ellenáll. Piezoelektromos tulajdonságai miatt lencsékben és prizmákban, elektromos áramkörök alkotórészeként még ma is használják.


Ha ékszerbe került a hegyikristály, akkor sokféle néven találkoztatunk vele Magyarországon is: máramarosi gyémánt, rajnai gyémánt, rajnai üveg, okcidentális gyémánt, bányavirág, stb.


A hegyikristály testi hatása:


Mire jó a hegyikristály a hagyományok szerint? - Vesebetegség, pajzsmirigy működési zavarok, gyomor és epebántalmak, emésztési problémák, puffadás. Hűtő hatása révén gyulladásokra, lázcsillapításra és női alhasi, menstruációs problémákra is hasznos, valamint éjszakai izzadás, hidegrázás ellen.


A szemproblémák kezelésében is nagy szerepe van, a látásjavító lencsén túl a nap által felmelegített kristályt helyezzük a beteg szemre, így a nap energiáját az közvetlenül képes átadni. A hegyikristályra mindenképpen érvényes, hogy a napon való melegítés jót tesz neki, így a követ a fájdalom, vagy a baj helyére kell tenni a bőrre.


Mandulagyulladáskor, torokfájáskor és pajzsmirigy problémák esetén a felmelegített hegyikristályt tiszta vízben kell áztatni és azt itatni a beteggel.


Úgy tartják, hogy a hegyikristály nem csak az emberre jó. Meddő gyümölcsfát, fejlődésében megtorpant növényt is rendbe hozhatsz vele, ha a hegyikristályt a fa, vagy a növény gyökerénél tartod.


A hegyikristály lelki hatása:


A japánok és a buddhisták a béke és a harmónia, valamint a tisztánlátás megőrzésére használták, csiszolt gömb formájában a szobában, vagy amulettként viselve. Szellemi munkához tegyünk magunk mellé az asztalra hegyikristályt, így fokozva a szellemi ellenálló és teljesítőképességet. Rossz álmok elűzésére a hegyikristályt viseljük éjjel is magunkon, vagy tegyük a párna alá. Fáradtság ellen a homlokunkat, a harmadik szemet érintsük meg vele.


A hegyikristály a lelki blokkok oldásában is segít, tiszta gondolatokat, tiszta érzéseket hoz, megszabadít a zavarodott és negatív erőktől. A tiszta értelem és érzések köve, így párkapcsolatban, baráti, vagy szakmai kapcsolatban is segít.


Hegyikristály a buddhizmusban


A hegyikristály mala a tibeti buddhizmusban kiemelkedő szerepet kapott, mivel minden Buddha szeretetén és határtalan együttérzésén Csenrézin (Avalokitesvára) tudunk vele a legjobban meditálni. A négykarú forma egyik kezében is kristálymalát tart.


A hegyikristály hatása univerzális


Minden csakrára és minden csillagjegyre jó, a legtisztább éteri energiákat közvetíti, sőt más kövekkel, kristályokkal együtt azok pozitív hatását növeli.


A kialakulásáról röviden


A hegyikristály keletkezése évmilliókon átívelő folyamat. Amikor a víz elpárolog, olyan vegyi anyagokat hagy maga után, mint a szilícium-dioxid és más ásványi anyagok, amelyek nem oldódnak fel. Ezek az anyagok ezután a földkéreg különböző mélységeiben rakódnak le.


Ahogy az üledékes kőzetek ezen rétegei között nyomás keletkezik, azok szilárd kristályszerkezetté tömörülnek. Sok helyen található, így önmagában nem számít különösebben értékesnek, ám ez nem minden esetben van így.


A hegyikristály ára a méretétől, alakjától és színétől függ.

Az ár drasztikusan megnő a méret növekedésével, mivel a nagyobb kristályokat nehezebb megtalálni és nehezebb megmunkálni. Egy kis, tiszta kristályt szinte bárhol lehet kapni. A nagy kristályok értékét nehéz meghatározni, mivel rendkívül ritkák.


A minőséget a kristályban található zárványok és hibák száma határozza meg. A tisztaság szintén lényeges a tiszta kvarc minőségének meghatározásakor.


Mivel víztiszta és nincs színe, a csiszolásától függ az ára is. Mint minden finom ékszer esetében, a csiszolás minősége határozza meg, hogy mennyire lesz szép és értékes.


A hegyikristály leggyakoribb vágása a hatszögletű, más néven piramis. Néhány ritka esetben nyolcszög és ötszög is előfordulhat. A csiszolás szögei létfontosságúak, mert befolyásolják, hogyan verődik vissza a fény a drágakőről. Minél pontosabbak a szögek, annál több fényt ver vissza, és annál szebben csillog.


Mit szimbolizál a hegyikristály?


A hegyikristályok a védelmet és a földelést szimbolizálják. Különösen jótékonyan használhatod őket, ha talajvesztettnek érzed magad, és szükséged van a Földanyával való kapcsolatra, vagy ha úgy érzed, hogy negatív energia támad meg. A hegyikristály jó választás az otthonodban esetlegesen lappangó negativitás megtisztítására, valamint a külső hatásoktól való megvédésére.


A hegyikristályok a tisztaságot és a tiszta szándék erejét szimbolizálják. Segítenek abban, hogy arra összpontosíts, ami fontos, és tisztaságot teremtenek olyan helyzetekben, amelyeket zavarosnak vagy nyomasztónak élsz meg. A hegyikristályok tisztító szertartásokon is használhatók, mivel nyugtató hatással vannak az elmére és a testre, a rajzuk áthatoló fény megvilágítja a rejtett összefüggések finom rendszerét.


A hegyikristály jeges szépsége az inspiráció szimbóluma. Akár csillogása, akár kristályterápiás tulajdonsága, akár spirituális rezgése vonz, az önismeret a testi-lelki regenerálódás és a spirituális növekedés útján kiváló társad lesz.


Hegyikristály tisztítása és töltése


  • Mosd le jéghideg folyó vízben vízben pár percig.

  • Tisztítsd meg égő zsálya füstölő segítségével, hogy a füst eltávolítsa a felszívódott negativitást.

  • A hegyi kristályokat úgy tölthetjük fel, ha a (legerősebb, déli) nap fényébe helyezzük őket.

  • Feng Shui szobai csobogó közelébe is helyezhető.

44 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page