top of page
Szerző képeMARIKA

Gyógyító italaink - Csipkebogyó


Csipkebogyó

A csipkebogyót nagyon sokan kedvelik, és nagyon sokan gyűjtik is, amit csakis akkor szabad és érdemes megtenni, amikor kicsit megcsípte az első dér, fagy, ugyanis ekkor fognak érvényesülni igazán a gyógynövényben található hatóanyagok. A csipkebogyó nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz és sokoldalú gyógyhatásokkal rendelkezik, mutatjuk is, melyek ezek.


Gyűjtése


A csipkerózsa éretten piros színű és kemény áltermését, a csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtjük, és mag nélkül, szárítva használjuk. A dércsípte csipkebogyók szárításra nem alkalmasak.


Ha magunk gyűjtjük, a termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de vigyázva, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak. Ajánlatos kesztyűt húzni hozzá. Virágszirmait, gyökerét, de leginkább a magtól megfosztott csipkehúst használjuk gyógyító célokra. 2 kg friss csipkebogyóból 1 kg szárazat kapunk.


Hatóanyag


Jelentős C-vitamin forrás, emellett más vitaminokat, karotinoidokat, pektint, szerves savakat tartalmaz. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne.A C-vitamin nem csupán gyulladást csökkent, hanem nagyon hatékony immunvédelmet is biztosít. Ez a vitamin az erek egészségét is segít fenntartani, illetve a légzőszervi betegségek kezelésében és megelőzésében is a segítségünkre lehet.


A C-vitamin egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy segíti a vas felszívódását, ezzel pedig a vérszegénység megelőzésében lehet a segítségünkre.


Ha a téli időszakban influenzásak lettünk vagy megfáztunk, akkor sokkal rövidebb lesz a betegség időtartama és ezt is a C-vitaminnak köszönhetjük. Ezért is érdemes a hideg téli estéken csipkebogyó teát kortyolgatni.


Így készíts csipkebogyóteát :


Teához forrázás helyett áztasd a bogyót, mert C-vitamin-tartalma 50 fok körüli hőmérsékleten már jelentősen csökken. A szárított csipkebogyó húsból 2-3 g-ot áztass 1 bögre hideg vízben 12 órán át. Szűrd le, és fogyasztás előtt csak langyosítsd meg. A csipkebogyó tea élénkít, oltja a szomjat. Ha narancslével, mézzel kevered össze, még egészségesebb italt kortyolhatsz, hidegen és melegen egyaránt.


Váljon egészségedre!


24 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page