top of page
Szerző képeMARIKA

A csók világnapja


Csók világnapja

Emlékszel az első csókra. Ma a csók világnapján (június 6.) ha máskor nem is, ma eszünkbe juthat. 17 évesen a nagy szerelmem. Szakadt az eső és az ernyő takarásában jött az első csók. Az eső csak esett, de ebből semmit nem érzékelsz csak a szerelmet a szívedben.


Mindenkinek vannak emlékei. A gyermekünk, amikor el akarja mesélni nekünk szülőknek az ő kis szívünk dobbanását, akkor meg kell hallgatni. Nem kinevetni, hiszen ez egy életre szóló emlék és élmény. Ne legyünk prűdek, hogy bezzeg az én időmben...


Minden ugyan úgy történt csak szégyelljük vagy nem akarjuk elmesélni a serdülő gyermekünknek. A tiltással rosszat teszünk. Beszéljünk róla, mert azért ne felejtsük a csókhoz is kell a higiénia. Ez is maradandó emlék lehet.


Van testbeszéd, amivel sok mindent kifejezünk. Valójában tehát nem is a szokások, hanem ez a biológiai sajátosság tehet arról, hogy csókolózunk – és ez az, amiért a másik kezét is fogjuk, hiszen az ujjainkkal szintén részletesebben érzékelünk, mint a legtöbb testrészünkkel.


Tudtad e kedves olvasó, hogy a csóknak sok jótékony hatása van?


Csökkenti a stresszt, a magas vérnyomást,kalóriát éget és nem utolsó sorban csökkenti az öregedés jeleit. Az eszkimók az orrukkal csókolóztak. A világ kultúráinak fele a csókolózást használja a romantikus érzelmek kifejezésére. Felmerül a kérdés, hogy miért pont az számít romantikusnak, ha a szánkat, ne adj isten a nyelvünket is egymáshoz érintjük – a kutatók szerint az idegrendszerünkhöz és az érzékelésünkhöz van köze, ugyanúgy, ahogy a kézfogásnak is.


Ma a csók világnapján én nem tudományosan szeretném ezt a témát megközelíteni.

Azóta is imádom az esőt. Sok ilyen szép emléket kívánok mindenkinek.


9 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page