top of page

5 tipp a negatív gondolatok megszüntetéséhez


Negatív gondolatok megszüntetése

A negatív gondolatok akkor pattanhatnak be a fejedbe, amikor a legkevésbé számítasz rájuk. Beszélgetsz egy barátoddal, vagy csak munkába vezetsz, és akkor egy negatív hang elkezd fecsegni a fejedben! De ahelyett, hogy legyőzöttnek (és kimerültnek) éreznéd magad ezzel a negatív belső hanggal szemben, megtanulhatod, hogyan győzd le őket. Egy kis gyakorlással a negatív gondolatokat pozitív gondolatokká alakíthatod, és békében folytathatod a napod. Íme öt módszer, amely segíthet!


Ezen lépések mellett azonban ne feledd, hogy soha nem szégyen szakmai segítséget kérni! Ha útmutatást kérsz egy jóstól az hatékonyabbá teheti ezeket a technikákat, segíthetnek kontrollálni a negatív gondolatokat, és túllépni a saját önkritikádon, hogy felfedezd, mi a nagyszerű abban, hogy önmagad vagy!


1. Légy felkészült


Értsd meg, hogy a negatív gondolatok az élet részét képezik, és soha nem fognak teljesen eltűnni. Ami azonban változhat, az a negatív gondolatok és érzések irányításának képessége. Te döntöd el, hogyan reagálsz rájuk, és hogyan cselekszel ennek eredményeként. Nyugtázd a gondolatokat, de vedd el az erejüket.


2. Írjd le őket


Gyakran előfordul, hogy a negatív gondolatok leírása, lehetővé teszi, hogy lásd, mennyire felfújt vagy nevetségesek lehetnek. A következő alkalommal, amikor egy negatív állítás lebeg át a fejed, jegyezd fel egy naplóba vagy az okostelefonod jegyzetek funkciójába. Ha látod a leírt szavakat, megváltozik a nézőpontod róluk, így könnyebb lerázni őket és kontrollálni a negatív gondolatokat.


3. Vigyázzon azokra a helyzetekre/emberekre, amik/akik kiváltják belőled az ilyen gondolatokat


Bizonyos emberek és helyzetek hajlamosabbá tehetnek arra, hogy negatív gondolatok járják át az elméd. Kezdd el észrevenni, hogy kik és mik ezek, majd döntsd el, hogy ezek egészséges interakciók-e a számodra. Ha a családtagok vagy munkatársak provokálják a negativitást, nem sokat tehetsz, hogy megszabadulj tőlük. Azonban legalább tudni fogod, hogy ezek az egyének hajlamosak előhozni ezt a sötétebb hangot. Ennek tudatosítása segíthet, hogy jobban irányíthasd a negatív gondolatokat.


4. Értékelje a negatív gondolatokat. Igazak vagy sem?


Ha ellenőrizni akarod a negatív gondolatokat, amikor felmerülnek, akkor az egyik kulcskérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy a fejedben lévő állítások valóban igazak-e. Valószínű, hogy nem. Lehet, hogy a szavak részben igazak, vagy igazak voltak a múltban, de ezek a gondolatok általában nem tükrözik a valóságot. Továbbá, ha megvizsgálod ezt a kérdést, akkor hatalmat kapsz arra, hogy változtatásokat hajts végre, és megváltoztasd azokat az elemeket, amelyek hamisak, ha vannak ilyenek. Ily módon a tények és a fikció megkülönböztetése segít elvenni a hatalmat a negatív gondolatoktól.


5. Tartsa kéznél pozitív megerősítéseket


Ellensúlyozd a negativitást valami pozitívval. Ha ugyanazok a negatív gondolatok futnak át a fejeden, gondolj valami konkrétumra, amit válaszként mondhatnál, ami optimista vagy magabiztos. Például, ha belenézel a tükörbe, és azt gondolod, hogy "le kell fogynom öt kilót" vagy "már nem vagyok olyan vonzó, mint régen", tedd próbára magad, hogy azt mondd: "Szeretem a testemet" vagy "Büszke vagyok arra az emberre, aki ma vagyok". Így a "beszélgetést" (hogy úgy mondjam) pozitív hangon fejezed be.


26 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page