top of page
  • Szerző képeMARIKA

Emlékezés a szeretet, a tisztelet és a meghittség fényében


Emlékezés

Azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezik.


November havának első két napját, mindenszentek ünnepét és halottak napját mutatja naptár, mely az emlékezés és kegyeletadás mellett figyelmeztet bennünket arra, hogy földi életünk egyszer befejeződik és – reményeink szerint – elkezdődik számunkra egy új világ.


„A keleti kereszténység már 380-ban ünnepelte az összes vértanú napját. Nyugaton 609-től ünneplik, amikor IV. Bonifác pápa átvette az összes pogány isten tiszteletére épült római Pantheont, és május 13-án felszentelte Mária és az összes vértanú tiszteletére. A VIII. században III. Gergely pápa tette a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává. 835-ben IV. Gergely pápa a mindenszentek ünnepét november elsejére helyezte és egyetemes ünneppé tette.”


Az idei ősz ismét megérlelte az emlékezés virágait. Szebbnél szebb krizantémok, őszi virágok bontották ki szirmukat. Virágüzletek kínálták és kínálják az emlékezés koszorúit, díszeit, sok színben pompázó virágait, mécsesek sokaságát.


Szomorúan érint bennünket, ha elveszítünk valakit a szeretteink közül. Tele vagyunk lelki fájdalommal, melyre gyógyulást és vigaszt keresünk.


A viszontlátás reményét adja meg számunkra Jézus az örök életben és a feltámadásban. Az imán és emlékezésen keresztül mindig kapcsolatban lehetünk velük. Igaz, hogy ez egy távkapcsolat, de amikor a mi szívünk is megszűnik dobogni, újra találkozhatunk velük, reményünk szerint a mennyországban”


Az ünnepek előtt már napokkal megteltek a temetők, megszépültek a sírok. Élő virággal, temetői díszekkel, lobogó mécsesek lángjával, elcsendesedésben emlékeztünk, emlékezünk ezekben a napokban. Ilyenkor a régi sírokra, az útszéli keresztekhez és szakrális emlékhelyekhez is jut virág, mécses. A keresztek előtt emlékezünk azokra, akiknek sírja a távolban van. A háborús emlékművek környéke is megtelik az emlékezés jeleivel. Az imák összekötnek bennünket elhunyt szeretteinkkel. Hitünk szerint kérjük a mindenszentek közbenjárását a Mennyei Atya előtt és imádkozunk az elhunytak lelki üdvéért.


Békés szeretettel teli emlékezést kívánok mindenkinek!


26 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page